top of page

Spălarea şi întreţinerea scutecelor textile

Se pare ca exista cateva reguli pentru a avea mereu scutece curate si in buna stare.

​

DEPOZITAREA
- De cand scoatem scutecul de pe copil si pana ce il spalam, este bine sa-l clatim si sa-l depozitam asa cum este, umed.
- Clatirea este esentiala, atat pentru eficientizarea procesului de spalare, cat si pentru evitarea fixarii petelor pe scutec.
- Clatirea cea mai eficienta se face cu apa calduta (nu calda, nici rece).

- Nu lasati la inmuiat pentru mult timp. Acest lucru dauneaza tesaturilor.

- Pentru scoaterea petelor frecati cu putin sapun de rufe sau sapun cu bila de bou. Nu exagerati! In caz contrar puteti deteriora tesatura.

​

SPALAREA
- In cazul in care nu clatim scutecele inainte de a le baga la masina, se recomanda un program cu prespalare (cu apa calduta, fara detergent) inaintea spalarii propriu-zise.
- Pentru rezultate optime alegeti un program lung si o clatire suplimentara la final.

- Este bine ca masina de spalat sa nu fie prea incarcata de rufe pentru ca acestea sa aiba loc sa se miste.

- Se recomanda folosirea unei cantitati minime de detergent, pentru a evita imbacsirea fibrelor in cazul unei clatiri insuficiente.
- De asemenea, se recomanda un detergent alcalin, cu surfactanti nonionici.

- In cazul d​​​​​​​​​​etergentilor ecologici verificati sa nu contina celulază şi Borat de sodiu (Borax). Primul strica bumbacul si bambusul, al doilea materialul impermeabil.

​- Din cauza apei tratate de la robinet, se recomanda evitarea folosirii nucilor de sapun.

- Nu se va folosi balsam de rufe!

- Nu se folosesc inalbitori pe baza de clor! Clorul poate dauna tesaturilor si materialelor impermeabile, (precum si mediului si sanatatii), iar in combinatie cu urina va genera un miros de amoniac.
- Se pot folosi inalbitori pe baza de de oxigen activ. In acest caz, apa trebuie sa fie fierbinte si sa actioneze cel putin 10 minute.

- Temperatura de spalare poate fi intre 40-60 de grade. Cu cat este mai ridicata cu atat eficienta spalarii (a detergentului) creste. Totusi cititi etichetele si vedeti limitele de temperatura de pe fiecare articol.

- Calitatea apei este foarte importanta. In majoritatea cazurilor avem de-a face cu apa dura, ceea ce nu faciliteaza procesul de spalare. Se recomanda folosirea produselor anticalcar.

- Clatirea cu otet la finalul spalarii (se poate pune in locasul pentru balsam) ajuta la dizolvarea ultimelor resturi de detergent din fibre. Unii producatori totusi nu recomanda otetul.
- Pentru rezultate optime, la clatire se va folosi apa calduta.

- Datorita acestor cerinte speciale, este bine sa spalam scutecele separat de rufele obisnuite, sau doar impreuna cu rufe similare.

- Nu uitati sa prindeti scaiul scutecelor in locul special, pentru a evita agatarea altor materiale!

​

USCAREA
- Cea mai buna este uscarea in aer liber. Soarele si vantul dau scutecelor un miros de curat si elimina eventualele pete.

- Majoritatea scutecelor se pot usca si in masina de uscat (uscator). Atentie la temperatura! Nu folositi temperatura prea mare, un ciclu delicat este cel mai potrivit.
- Direct pe calorifer se pot pune inserturile absorbante. Scutecele cu material impermeabil (PUL) se pot atarna in apropierea caloriferului pe un uscator de rufe.
​

© 2013 by COOL BABIES. No animals were harmed in the making of this site.
  • b-facebook
  • b-tbird
bottom of page